מערך שיעור
מחאה לא אלימה – יום הזיכרון לראש הממשלה יצחק רבין ז"ל
שירה גודמן, נועה שפירא ושלמה זיס, מטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

יום הזיכרון ליצחק רבין ז"ל, ראש הממשלה שנרצח, מעורר שאלות נוקבות בנושאי דמוקרטיה והחיים ביחד, שניתן לדון בהם בכיתה. בפעילות זאת נבדוק האם יש נסיבות המצדיקות מחאה אלימה במדינה דמוקרטית, וכיצד ניתן למחות בדרך לא אלימה.

בפעילות זאת נעסוק בדרכי המחאה במדינה דמוקרטית. נעשה זאת באמצעות הכלים הבאים:

1. סיפור ושאלות לליבון הבעיות העולות ממנו
  2. הצעות למחאה לא אלימה במדינה דמוקרטית
  3. ציור בעקבות פתגם
  4. דיון בכיתה

מידע: ראש הממשלה במדינה דמוקרטית

במדינה דמוקרטית אחרי הבחירות – גם אם ראש הממשלה אינו מי שבחרנו, הוא או היא יהיו ראש הממשלה החוקי של המדינה. אם המדיניות של ראש הממשלה אינה נראית לנו, הדרך לשנות אותה היא מעורבות והשתתפות בפעילות פוליטית, בהפגנות, בשביתות, בפנייה לאמצעי התקשורת ואמצעים חוקיים אחרים.

הדרך המרכזית לשנות את מדיניות ראש הממשלה היא על-ידי השתתפות בבחירות ועל-ידי בחירה בראש ממשלה ובמפלגה שמדיניותם נראית לנו. ברצח של ראש הממשלה או של ראש האופוזיציה יש התכחשות לצורת השלטון הדמוקרטית.

סכנה לדמוקרטיה

רוצחים אידיאולוגיים מסכנים את הדמוקרטיה: הם משתמשים באמצעים לא-דמוקרטיים, כדי לכפות את האידיאולוגיה שלהם.

א. חינוך חברתי – עיסוק בדרכי מחאה לגיטימית במדינה דמוקרטית
ב. מעגל השנה – ציון יום הזיכרון לראש הממשלה שנרצח, יצחק רבין ז"ל

א.   חלקו לתלמידים את הדף לתלמידים.
ב.   משך הזמן למילוי הדף לתלמידים והדיון בכיתה: כ-45 דקות
ג.   דיון בכיתה בעקבות הדף לתלמידים – היעזרו בשאלות הבאות:

• מה הם הנימוקים של תלמידי הכיתה המשולבת למעשיהם?
  • האם אתם מסכימים עם הנימוקים אלה?
  • איך הגיבו תלמידי כיתה ו' למעשי האלימות של הכיתה המשולבת?
  • האם אתם מסכימים איתם?
  • מה הקשר של הפתגם "שברו את הכלים ולא משחקים" לנושא שלנו?
    למשל: מי ששובר את כל הכלים של הדמוקרטיה (כלומר, מי שאינו רוצה להמשיך להשתתף במשחק הדמוקרטי הבנוי על חוקים) מרשה לעצמו לפעול באלימות.
  • איך, לדעתכם, אפשר להביע מחאה במדינה דמוקרטית, שתשיג את מטרתה – ללא אלימות וללא פגיעה ברכוש או באנשים?

ד. בקשו מהתלמידים להציג את האיורים שהכינו.
ה. היעזרו בקטע המידע הבא, ושאלו:
מה, לדעתכם, הקשר בין הפעילות שעסקנו בה, לבין יום הזיכרון לראש הממשלה שנרצח, יצחק רבין ז"ל?