שאלה ותשובה
בניית תוכנית למניעת אלימות בבית הספר

צוות האתר עונה על שאלה בנושא בניית תוכנית למניעת אלימות פיזית בבית הספר.

צוות אתר 'בין הצלצולים'
שאלה

כיצד אפשר ליצור בבית הספר מערך נגד אלימות?
כללים, עקרונות, דרכי הענשה.
תודה

תשובה

שלום,

תודה על פנייתך.
משאלתך משתמע כי החלטת להציב מטרה להורדת מספר מקרי האלימות הפיזית בבית הספר. זוהי מטרה ראויה.
בכדי לענות על שאלה זו יש צורך במידע נוסף. יחד עם זאת ישנם מספר גורמים שיכולים לתת מענה ראשוני:
ראשית, על מנת לבצע תוכנית שכזו יש להגדיר מראש מספר אלמנטים כגון: מה המטרה הראשית? מהם היעדים לאורך הדרך? מיהו קהל היעד? כיצד אנו מודדים את יעילות התוכנית? ועוד.
כדאי לגבש צוות מתוך בית הספר שישב יחד ויענה על שאלות אלו וילווה את הטמעת כל תוכנית שתבחרו לעשות בקרב מורי ותלמידי בית הספר.

בהמשך לנאמר, כדאי שכל תוכנית שתבחרו תעבוד בכל הרמות. כלומר, לעשות פעילויות גם למורים וגם לתלמידים. הרעיון הוא שהעקרונות הלא אלימים שאת רוצה להעביר בבית הספר יחלחלו מלמעלה.

באתר תוכלי למצוא מידע וקישורים לתוכנית 'אל תלעגו לי'- תוכנית מערכתית למניעת הצקות ואלימות המיועדת לתלמידים בבית ספר יסודי.

כמו כן, אני ממליצה לך להכנס למערך הפעילויות עזרה ראשונה: אלימות מילולית.
המערך מובנה ממספר מפגשים ועושה שימוש במגוון כלים כגון סרטים, מצגות, דפי עבודה ומשחקים.

כמו כן, אני ממליצה לך לעיין במספר מאמרים אשר עוסקים בבניית תוכניות מערכתיות למניעת אלימות בבית הספר:
מודל "הקווים האדומים": בניית מוגנות והתמודדות עם אלימות כחלק מתהליך פסיכו-חינוכי והשפעה על תפיסות ואווירה בבית ספר על-יסודי
תוכנית מערכתית לטיפול באלימות הביאה להפחתה בהיקפה
הקשר בין תפיסות בית ספריות לבין מעורבות תלמידים בבריונות, קטטות ונשיאת נשק