אקטואליה
זה אקטואלי: מזג ישראלי: 60% רבים מדי שבוע
צוות החינוך החברתי במטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי והסתדרות המורים.

סקר שנעשה לאחרונה מגלה את הרגלי הריבים של הישראלים. כ־50% מהנשאלים העידו על עצמם כי הם רבים פעם או פעמיים בשבוע, וכ-10% הודו כי הם רבים 5-3 פעמים בשבוע. ידיעה המזמנת שיח על האופן בו אנו מנהלים ריבים וסכסוכים.

סקר שנעשה לאחרונה במסגרת "דיבור חדש", מיזם לקידום מחלוקת בונה בחברה הישראלית, מגלה את הרגלי הריבים של הישראלים. כ־50% מהנשאלים העידו על עצמם כי הם רבים פעם או פעמיים בשבוע, וכ-10% הודו כי הם רבים 5-3 פעמים בשבוע. על השאלה "עם מי אתה רב הכי הרבה?", השיבו יותר מ-60% כי הם רבים עם בני משפחתם. נתון עצוב במיוחד מראה כי בכ-45% מהמשפחות קיים נתק בין שניים או יותר מבני המשפחה.

(מתוך ידיעה שפורסמה ב"ישראל היום", 19.2.17)

הפעילות

ריב מתאר מחלוקת, סכסוך או מריבה בין בני אדם, שיש בה אלימות מילולית ולעיתים פיזית (מבוסס על רב מילים).
ריב יכול להיות בעוצמות שונות, וכדאי לנסות למנוע את הסלמתו כבר בראשית הדרך.
1. מה אתם חושבים על הנתונים שהוצגו בידיעה? האם הם מוכרים לכם מהחיים שלכם? הסבירו.
2. מה דעתכם על כותרת הידיעה? האם יש לדעתכם "מזג ישראלי"? איך הייתם מתארים אותו?
3. לפי דעתכם, מדוע אנו נוהגים לריב יותר עם אנשים שקרובים אלינו כמו בני משפחה וחברים קרובים?
4. הסקר גם בדק כיצד מגיבים הישראלים בעת ריב: כ-41% העידו כי הם צועקים או מרימים את קולם, כ-13% טענו כי הם מדברים באיפוק. מהי הדרך היעילה לנהוג בעת ריב לדעתכם? ניתן להציע לשתף בדוגמאות שבהן התלמידים הצליחו לפתור ריב/סכסוך ולתאר מה קרה שם. (יש לנהוג בזהירות כדי לאפשר לתלמידים להיחשף בצורה שלא תפגע בהם.)
5. באשר לפתרונות לריבים, עורכי הסקר טוענים כי "בישראל אין מודעות לכלי הגישור ולאפשרויות הגלומות בו". האם שמעתם על תהליך שנקרא גישור? מה ידוע לכם על כך? מדוע תהליך זה יכול להועיל לפתרון סכסוכים?.
6. צפו בסרטון הקצר המתאר סכסוך בין שתי בנות: ליטל ודניאלה: https://youtu.be/0bLR0wBCBW0
– תחילה צפו בסרטון עד 01:40. בנקודה זו הגיע הריב בין הבנות לשיאו וכל אחת מהן התבצרה בכעסה. בקבוצות קטנות, בקשו מן התלמידים לחשוב יחד כיצד על כל אחת מהן לפעול כדי לפתור את הריב.
– צפו בהמשך הסרטון יחד, ולאחר מכן שאלו את התלמידים מה הם חשבו על הדרך שבה הסתיים הריב בין הבנות.

להרחבה:

הסלמה של סכסוכים