אקטואליה
זה אקטואלי: קללות במליאת הכנסת
צוות חינוך חברתי וכישורי חיים מטח, בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

שאלות לדיון בעקבות אירוע סוער בכנסת בו הטיחו נבחרי ציבור קללות זה בזה.

עימות פרץ אתמול במליאת הכנסת בין השר לביטחון פנים גלעד ארדן לבין ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) על רקע האירועים האלימים בהפגנות ההזדהות עם עזה בחיפה ביום שישי שעבר.

ח"כ פריג' עלה לדוכן במטרה להציג הצעת חוק לצורך הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא אלימות המשטרה. בתחילת דבריו הוא הביא ידיעה מהעיתון שבה צוטטו ניבולי פה קשים של שוטר כלפי מפגינים במהלך האירוע.
לדברים אלה הגיב השר ארדן ואמר: "אז אתה יכול להיות בהמה מעל הבמה. אחלה הצגה."
לכך ענה לו פריג': אתה אומר בהמות? תסתכל על עצמך בראי… חתיכת שקרן….".

(נלקח מתוך ידיעה ב-YNET, 23/5/18)

הפעילות

שאלות לדיון:

1. מה אתם חושבים על כך שאנשים בכירים, נבחרי ציבור, מדברים בצורה קשה כזו אחד כלפי השני? האם לדעתכם ניתן להבין או לקבל התנהגות כזו? הסבירו.
  2. ח"כ פריג' שטען שניבולי הפה הם ציטוט מתוך דברים שאמר שוטר. על כך אמר ארדן: "אם שוטר אמר אותם הוא צריך לשלם מחיר על הדברים האלה. חבר כנסת שמשתמש במילים כה גסות ומבזה את הפרלמנט, הוא כנראה לוקח בחשבון שזה מה שהוא רוצה לערער".

למה לדעתכם התכוון ארדן בדבריו? ממה הוא חושש?

1. במדינת ישראל הפרלמנט הוא 'הכנסת'. הכנסת היא בית הנבחרים; המוסד שבו מרוכזים הנציגים הנבחרים של העם, שבתפקידיהם נכללים ייעוץ וחקיקה (מתוך 'רב מילים').

אילו ציפיות יש לעם מן הנבחרים שלו? התייחסו גם לציפיות מן התפקיד וגם לציפיות מההתנהגות.

1. יש הטוענים שפוליטיקאי נדרש לתת בהתנהגותו דוגמה אישית מכיוון שהוא נציג ציבור. מה דעתכם על כך?
  2. יש הסוברים כי לעיתים, על מנת להעביר עמדה או נקודה חשובה, אפשר להתנהג באופן בוטה*.
  • מה דעתכם על כך?
  • האם קרה לכם מקרה שבו פעלתם בצורה בוטה או חצופה למען נושא שבער בכם?

*בוטה: חריף, גס; ללא עידון, ללא מעטה של נימוס או של גינונים; ישיר, גלוי לב.

1. נסו לחשוב על הכיתה שלנו – כאשר תלמיד מבטא את דעתו באופן מלא בזעם ואף מגיע לידי צעקות, קללות וכדומה – כיצד זה גורם לשאר התלמידים להרגיש? האם לדעתכם זה נותן יותר תוקף לדברים או דווקא מזיק להם?