שאלה ותשובה
ילד אלים כלפי מורים ותלמידים

שאלה של מורה  לגבי ילד בכיתה א' שמכה מורים ותלמידים.

עינב לוק מנהלת אגף תכניות סיוע ומניעה בשפ"י, משרד החינוך.
שאלה

מה עושים עם ילד בכיתה א' (!) שבכל השיעורים מרביץ לילדים ולמורים?.
זורק חפצים על כולם, אי אפשר לדבר איתו, חוצפן גדול כלפי כולם וגם כלפי ההנהלה. הוא גזר שערות לילדים, הכה את הסייעת שלו, הושעה וכבר אי אפשר להשעות אותו יותר. ההורים לא רוצים לעשות אבחון. מאשימים את כולם חוץ מעצמם.
מה עושים? למי פונים??

תשובה

שלום רב,

ממכתבם אכן ניכרת הסערה הגדולה שעוברת על בית הספר והמורים. תאור התנהגות הילד אכן מציירת תמונה קשה שלא ניתן להשלים עמה.
במכתבכם לא פרטתם מהם הצעדים שכבר נעשו על מנת לטפל בילד. לכן קשה לתת מענה מדויק לשאלתכם. יחד עם זאת ברצוני לציין כי בעיה מעין זו כמו שהיא מתוארת בשאלה מחייבת חשיבה של צוות רב מקצועי גדול. זימון צוות כזה נדרש גם מתוך האמור בהנחיות חוזר מנכ"ל תש"ע 1א: "קידום אקלים בטוח והתמודדות עם אירועי אלימות במוסדות החינוך" . הוועדה שתזומן צריכה לכלול את מנהל בית הספר, המפקח כולל, מחנך הכיתה, הסייעת, מורה מקצועי המכיר את הילד, פסיכולוג בית הספר, יועצת ומפקחת על הייעוץ, ומנהל מחלקת חינוך ברשות המקומית. כל אנשי המקצוע המתכנסים לחשיבה משותפת תפקידם לתמוך במורה ובמנהל ולרקום יחד תכנית טיפולית מקיפה המתאימה לילד. לעיתים חשוב מאוד לשתף את הורי התלמיד בחשיבה זו.
מניסיוננו, לעיתים פורום כזה של אנשי מקצוע יכול לקדם גם שיתוף פעולה עם הורים ומציאת ערוץ חדש להידברות עמם.
חשוב מאוד שהמורה לא יישאר לבד עם התחושות הקשות ויפנה לעזרת הגורמים המתאימים.

בהצלחה,
עינב לוק מנהלת היחידה למניעת אלימות שפ"י