שאלה ותשובה
לא מוכנה לקחת רטלין בכל מחיר

שאלת אם בקשר לביתה המסרבת ליטול רטלין.

אורנה מידן בעלת תואר שני בחינוך מיוחד. מומחית תחום הבניית התנהגות, מתי"א יבנה על"י, מדריכה להתנהגות מאתגרת
שאלה

שלום,
בתי בת 6 וחצי, אובחנה עם הפרעת ADHD, מאוד היפר אקטיבית וגם אימפולסיבית. ללא הריטלין לא מסוגלת לשבת דקה בכתה, מפריעה, משתוללת ומאבדת את עצמה.
בהתחלה הצלחנו לתת לה רטלין אך תמיד עם הרבה קשיים, המסנו זאת, החלפנו דור, פירקנו אותו, מהלנו בשתיה ממותקת וכל דבר אפשרי, אפיל הלכנו לבית מרקחת מיוחד שהפך את הכדור לתרכיז מאוד טעים. הילדה לא מוכנה לקחת את הכדור כבר באופן פסיכולוגי.
בית הספר גם ניסה וזה עבד תקופה מסויימת אך עכשיו גם הם לא מצליחים ולכן הילדה יושבת ימים שלמים במזכירות. אני ניסיתי בונוסים ובתגמולים ודבר לא עזר. היא הפסידה את הדברים החשובים לה יותר מכל ויושבת הרבה בחדר בעונש.
ברצוני לציין שאני ראיתי אותה לוקחת את הכדור והיא מסוגלת לבלוע אותו אך כאילו עושה דווקא. אני כבר מיואשת.
אודה לעזרה איך לתת לה את הכדור.

תשובה

שלום לך,
אנו מבינות שבתך מתקשה מאוד לתפקד ללא נטילת הריטלין.
כדי לסייע לכם ההורים ו/ או לבית הספר להביא את הילדה ליטול את התרופה מבלי להתנגד אנו צריכים לנסות להבין ממה נובעת ההתנגדות החריפה של הילדה.
מכיוון שחסר בשאלה מידע כזה ננסה להעלות את השאלות המתבקשות ובעקבות מענה על שאלות אלה ניתן יהיה לבנות תוכנית מתאימה.
שאלות עליהן כדאי לחשוב ביחד עם צוות בית הספר:
האם הילדה מודעת לבעיה שלה? האם היא רוצה לעשות שינוי?
איך הילדה תפקדה כאשר היא נטלה את התרופה?
האם הילדה מודעת לקשר בין השינוי בתפקוד שלה ובין התרופה?
עד כמה הילדה התקדמה לימודית כאשר נטלה את התרופה?
עד כמה הילדה מתקדמת לימודית ללא נטילת התרופה?
מה הילדה עושה בבית הספר כעת, ללא תרופה? האם היא נמצאת בכתה? האם דורשים ממנה לעבוד? האם היא יוצאת מהכיתה או שמוציאים אותה מהכיתה?
מה היא עושה מחוץ לכיתה? האם היא משחקת? מי נמצא איתה? על מה משוחחים איתה?
האם ישנם קשיים לימודיים בנוסף לקושי ההתנהגותי?
איך הילדה מקבלת סמכות כאשר מדובר בנושאים אחרים (ללא קשר לנטילת התרופה)?
האם הילדה מתנגדת גם לבקשות אחרות של ההורים ושל בית הספר?
איך הילדה נוטלת תרופות כאשר היא חולה?
ולבסוף כדאי לברר עם הרופא האם ישנן דרכים חלופיות לנטילת התרופה, לדוגמא לשים את התרופה בתוך מעדן (לאחר שנגייס את הילדה והיא תהיה נכונה לנסות, בשום אופן לא נסתיר ממנה את העובדה שאנו שמים את התרופה בתוך מעדן) או בתוך כפית גלידה (יש ילדים שאוהבים זאת מאוד..)
כמו כן, ידוע לנו כי ישנן מדבקות עם התרופה ריטלין, אך הן לא נמצאות בסל התרופות.
לסיכום – חשוב לבדוק מדוע הילדה מסרבת בתוקף ליטול את התרופה, לחשוב על דרך לגייס אותה לנסות לקחת את התרופה ולחזק את ההתנהגות החדשה

בהצלחה רבה
אורנה מידן וחגית ארי-עם