אקטואליה
זה אקטואלי: זיקוקים שקטים בערב יום העצמאות
צוות חינוך חברתי וכישורי חיים מטח, בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

שיח כיתתי בעקבות המיזם החברתי 'זיקוקים שקטים'.

חלק בלתי נפרד מחגיגות יום העצמאות ביישובים רבים בארץ הם מופעי זיקוק זוהרים המלווים בקולות נפץ רועמים. קולות הנפץ של הזיקוקים גורמים לתחושות קשות בקרב קבוצות מסוימות באוכלוסייה: אנשים הסובלים מפוסט טראומה על רקע אירועי קרב וטרור, ילדים בעלי רגישויות גבוהות לסביבה, אנשים חרדתיים ובעלי חיים.

בימים אלה, לרגל חגיגות יום העצמאות ה-71 של מדינת ישראל, מתנהל קמפיין חברתי בשם 'זיקוקים שקטים', שמטרתו לעודד ראשי רשויות מקומיות להחליף את הזיקוקים הרועשים בזיקוקים שקטים כדי להתחשב באותן קבוצות באוכלוסייה שנפגעות מן הרעש.

ביישובים שונים בארץ, וביניהם: אלקנה, שערי תקווה, אורנית ועץ אפרים, נענו לקריאה והחליטו לערוך ביישוביהם מופע זיקוקים שקט.

לצד היתרונות במעבר לזיקוקים שקטים, יש גם חסרונות – הם יקרים ב- 10%-20%, ונוסף על כך, מאחר שאין קול פיצוץ גדול באוויר, חווית הצפייה במופע הזיקוקים היא שונה.

על פי: סרוגים 16/04/19, מלאבס 01/04/19 והארץ 05/07/16

הפעילות

שאלות לדיון:

1. האם שמעתם על המיזם 'זיקוקים שקטים'? מה דעתכם עליו?

2. האם הכרתם את הרגישות של הקבוצות השונות באוכלוסייה לקולם של הזיקוקים?

למורה: אם יש זמן לעסוק בכך, מומלץ להעשיר את הידע של התלמידים בנוגע לקשיים של הקבוצות השונות:

* הלומי קרב – הלם קרב, הידוע גם בשמו "תגובת קרב", הוא תגובה לפוסט טראומה של חייל לאירוע שהתרחש בזמן פעילות מבצעית-מלחמתית. כ-10%–15% מכלל הנפגעים במלחמה הם נפגעי הלם קרב. בישראל חיים כ-4,000 נפגעים כאלה. קולות הפיצוצים מחזירים אותם לזירת האירוע הקשה. (למשל, הם נזכרים בקרב שבו השתתפו.)

* ילדים עם רגישויות גבוהות לסביבה – אפשר להזכיר ילדים מיישובי עוטף עזה שחווים לאורך השנה פגיעה בביטחונם האישי בעקבות אזעקות, וכן ילדים על הרצף האוטיסטי, שלעיתים מתקשים להתמודד עם רעשים חזקים.

3. מהם לדעתכם היתרונות והחסרונות של המעבר לזיקוקים שקטים?

4. אילו הייתם ראש או ראשת עיר, מה הייתם בוחרים לעשות? הסבירו.

5. ראש המועצה המקומית אלקנה, אסף מינצר, החליט השנה לא להפעיל זיקוקים כלל. באמצעות השתיקה הרועמת של היעדר הזיקוקים הוא מקווה להשמיע את קול זעקתם של הלומי הקרב. במכתב שבו פנה אל התושבים, כתב כך: "מי ייתן ושתיקה זו תתרום את תרומתה הצנועה לכך שקולם וסבלם יישמע…". כתחליף לזיקוקים, ראש המועצה הבטיח לחלק לילדים פרסים. מה דעתכם על החלטתו?

המלצה לפעילות להרחבה:

1. הציעו לתלמידים לבחור מאחת מהאפשרויות, על פי החלטת הרשות במקום יישובם.
  • כתבו מכתב לראש/ת העיר שלכם והציעו לו או לה לבחור בזיקוקים שקטים בחגיגות יום העצמאות של השנים הבאות.
  • כתבו מכתב לראש/ת העיר שלכם וכתבו מה דעתכם על ההחלטה שהתקבלה לעבור לזיקוקים שקטים בחגיגות יום העצמאות הקרוב.
  1. הציעו לתלמידים לפרסם ברחבי בית הספר את המיזם 'זיקוקים שקטים' באמצעים שונים: פרסומות, שילוט, סרטון ועוד…

פעילות להרחבה:

איך נהפוך את המדינה שלנו למקום טוב יותר?